En kladdig kaka med dadlar som täcks av kolasås, serveras med vaniljglass.
Denna kaka är drömgod och perfekt när du vill servera flera gäster.
kakan
150 g dadlar utan kärnor
2 dl kokande vatten
0,5 tsk bikarbonat
100 g rumstempererat smör
1 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
2 ägg
0,5 dl yoghurt
0,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonate
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Nypa salt
Kolasås
60 g smör
1,5 dl vispa grädde
0,5 dl farinsocker
2 msk dadel sirap
nypa salt
Gör så här
Satt ugen 175 grader.
- Börja med att kärna ur dadlar och hacka dem i små bitar.
Lägg dem i en skål och häll över kokande vatten och bikarbonat. Låt stå i 25 minuter. - Efter 25 minuter, häll bort vattnet från dadlarna och mixa dem med 0,5 dl vatten.
- Smörj dina muffinsformar ordentligt med smör och mjöl.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker i några minuter.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. - Tillsätt sedan yoghurt, mjölk och de torra ingredienserna.
Blanda allt ordentligt och vänd sedan i de mixade dadlarna. - Häll smeten i muffinsformarna och grädda i 25–30 minuter.
- Förbered under tiden kolasåsen:
Koka upp smör, grädde, farinsocker och daddelsirap i en kastrull. Låt koka i cirka 5 minuter. Låt sedan såsen svalna. - När muffinsen är färdiggräddade, häll kolasåsen över dem innan servering.
Hoppas det smakar! 😊