Ramazan pidesi är ett traditionellt turkiskt bröd som är särskilt populärt under den muslimska fastemånaden Ramadan.
Ingredienser
1,5 dl Vatten
1 dl Mjölk ljummet
1,5 tsk Jäst
1 tsk bakpulver
2 tsk Socker
6 dl Vetemjöl
0,5 tsk salt
Topping
2 msk Yoghurt
1 Äggula
Svart sesamfrön på toppen av brödet.
Recept
Blanda mjölk, vatten, jäst och socker. Låt stå i 5 minuter.
Blanda ihop mjöl, salt och hääl över i mjölkblandning . Knåda i cirka 10 minuter för hand.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter, tills den har dubblat sin storlek.
Forma brödet – Dela degen i två delar och forma dem till runda, platta bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ihop äggula och yoghurt, pensla bröden och gör ett rutmönster med fingrarna. Strö över svarta sesamfrön.
Grädda – Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 20–25 minuter, tills brödet är gyllenbrunt.
Låt svalna – Ta ut brödet och låt det vila på ett galler innan servering.
Perfekt att njuta av med smör, ost eller till en god soppa!
Hoppas att ska smaka