Gul ris med karamelliserad lök

Kök

Afrikansk

Tid

35 min

Portioner

4

Svårighet

Enkel

Fluffig gul ris med karamelliserad lök

Instruktioner

Ris är en av mest omtyckta rätter i Somalia och runt om världen. Denna ris passar till allt ,till kyckling, kött, friterad grönsaker eller varför inte med god sallad och yoghurt.

 

Recept 4 portioner 

4 dl basmatiris

2 st bula lök

3 st vitlöksklyftor

2 -3 msk koriander  färsk spara lite till garnering

1 tsk curry pulver

1 tsk gurkameja

1 buljongtärning

6 vatten kokande

2o g smör

2 ml gul färg ( Kan uteslutas )

3 msk rapsolja

 

karamelliserad lök

4 st lökar  lagom stora

2 msk rapsolja

Nypa kardemumma malen

Nypa socker.

 

Så här gör du

Skala löken och finhack. Mortla koriander och vitlöken. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken 2 minuter på medelvärme. Tillsätt, torra kryddor,  koriander, vitlöken och rör runt lite. Tvätta riset 3-4 gånger och sila va ordentligt. Lägg riset i stekta kryddorna och stek 2 minuter. Du ska inte blötlägga riset eftersom ska steka  och kan lätt går sönder annars. häll i kokande vatten och blanda väl. Lägg på locket och låt riset koka 20 minuter på låg värme.  Under tiden förbereda karamelliserad löken. Skala löken och skär strimlor. Hetta up olja i en panna och låt karamelliserad lök långsamt, tar ca 15 minuter.  Tillsätt kardemumma OCH sockret och stänga av värmen. Ta bort locket från riset och tillsätt smöret, färska koriander och karamelliserad löken. Låt stå 5 minuter innan servering.

 

 

Servera med god sallad och eventuellt kyckling, kött eller grönsaker.

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

2 Responses

  1. Hej Khadija, har en fråga..det står 2-3 msk koriander, menar du malen, torkad eller färsk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier