Färdig filodeg är sååå enkel att slänga ihop den kaka på nolltid.
Recepten
Börjar med sirapen
2,5 dl socker
2 dl vatten
1 hel kanel
4 st nejlika
1/2 apelsin skivad.
Lägg i en kastrull sirap ingredienser och koka 5minuter , stänga av värmen och låt svalna helt.
Baklava ingredienser
500 g filodeg ( läs tips nedre)
200 g valnötter
200 g sötmandel
200 g smör smälta
3 msk pistagemandel att garnera
2 tsk kanel.
2 msk socker
Gör så här
Smält smöret pch lägg åt sidan.
Mixa nötterna med socker och kanel och lägg åt sidan.
Rulla ut filodeg och skär samma storlek som din ugnform, pensla ugnform med smälta smör på botten och Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 4 ark. Fördela hälften av fyllningen på. Upreppa samma igen och pensla med smör mellan
Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 4 ark. Fördela hälften av fyllningen på. Upreppa samma igen och pensla med smör mellan varje ark. Fördela resten av fyllningen och lägg på resterande ark, pensla med smör mellan varje ark och på toppen.
Skär baklava önskat storlek och pensla över sista smöret. Grädda i mitten av ugnen 30 minuter. Sätt ungen på 180 g.
Tar ut baklava från ugnen och häll över sirapen som helt svalnat och garnera pistage Låt baklavan stå i rumstemperatur 4 timmar. Kan stå i kylen mer än två veckor eller du kan frysa.
Tips , jag har använt Grekiska filodeg frysta som tinnat upp 2- 3 timmar på rumstemperatur men om du hittar baklava filodeg färska så rekommenderar jag.
Hoppas att ska smaka!