Bariis isku karis

Kök

Annat

Tid

0 min

Portioner

1

Svårighet

Instruktioner

Bariis isku karis- Somaliska one pon rise med beef och grönsaker.

Här kan du lätt välja mellan kött eller utan, riktigt god  riksrätt som är populär  både hos  barn och vuxna.

 

 

Recept

 

300 g beef

2 st rödlök

4 st vitlök

2 msk xawaash Somaliska kryddblandning

1 tsk gurkmeja

2 hel kanel

6 st kardemummakapslar

6 st nejlika

1 msk tomatpuré

2 st färska tomater mixad

2 msk all krydda/ grönsaksbuljong

2 msk tamarida

2 små potatisar

2 morötter

1 liten röd paprika

2 msk färska koriander

o,5 dl matolj.

6 dl basmati rise

5 dl kokande vattan , (beror på vilka sort ris du använder)  Det är så olika från  ris till ris så rekommenderar alltid att mindre vatten än för mycket.

 

Gör så här

Börjare med att hacka köttet små / lagom strl.

Hacka också både potatisen, löken och  morötter fint.

Hetta upp olja i en kastrull och stek löken tills  den fått fin färg.

Tillsätt kanel, kardemumman och nejlika, stek allt underomrörning en liten stund.

Lägg i köttet och stek på hög värm ca 3 minuter, sänka värmen och lägg på locket.

Låt köttet kokas utan att bränna vid, tills all vätska sugen in.

Tillsätt nu vitlöken, tomatpuré och rör runt lite, lägg i torra kryddor, och mixade tomater och blanda väl.

Lått grytan puttra 15 minuter.  Tvätta riset minst 6 gånger utan att krossa riskorn. Sätt ugnen 222 g

höll över kokande vatten i grytan och smaka av salt och peppar och lägg i riset, potatisen och morötter. Rör  ordentligt, täcka riset med aluminiumfolie och baka i mitten i ugnen 20- 25 minuter. Du kan också koka på spisen men gillar att använda ugnen för att slippa att riset fastnar i kastrull botten.  Servera gärna med god sallad och GLÖM inte banan och chillisåsen.

 

hoppas att ska smaka!

 

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

16 Responses

  1. Var kan man köpa Xawaash eller finns det nån liknande krydda att köpa i mataffärer?

    //Eva

    1. Hej Eva! Tyvärr så finns inte på affären men du kan lätt göra det hemma och det håller länge.

      Recept på kryddblandningen finns redan bloggen, skriv xawaash på sökrutan

  2. Skriv receptet på Somaliska, vi har många Somalier speciellt män som kämpar att lära sig lagar mat. Annars det ser gott ut.
    Tack.

  3. Bra recept och fin blogg!
    Skulle det vara möjligt att du skriver förslag på kryddor som man kan byta ut de kryddblandningar som inte finns i matbutiker mot?

  4. Salam sister. Hur mycket vatten ska man ha för att det ska sugas upp? Har testat 10 gånger och vattnet har aldrig sugits upp. Vad gör jag för fel? Jag kanske har för mycket vatten. Hur mycket vatten på ett ungefär ska man ha? Om du skulle säga i DL mått?

    Tack i förhand sister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier