Bariis iyo hilip- Populäraste riset i Somaliska köket.

Kök

Annat

Tid

0 min

Portioner

1

Svårighet

Instruktioner

Jag tror att varje kultur har en rätt som stigar ut än dem flesta rätter. Juste den ris lagar man vid bröllop, olika festar eller när man får fina gäster hemma. Till det serveras världens godaste chilisås (shidni) och banan sååå klart.

 

 

 

 

 

Recept för 6 portioner

 

6 dl basmatiris

1,5 liter vatten att koka riset.

 

 

 

2 stora gul lök

6 st vitlöksklyftor

1 kanelstång

6 st kardemumma kapslar

4 st nejlika

2 st tomater

1,5 msk xawaash

1 tsk gurkmeja

1 dl koriander

0,5 dl olja

1,5 dl vatten

2 st buljong

0,5 tsk food colour

Topping

 

1,5 dl russin

2 stora gul lök

2 stora potatisar

2 morötter

1 röd paprika

1 kryddmått food colour  (se bild nedre)

salt

olja till fritering.

 

Gör så här,

Börjar med toppning att friterad.

 

Skala och skär lök, potatisen, morötter, i så tunna skivor/ strimlor  som möjligt. Hetta upp olja och fritera löken.  Fritera löken i omgångar och rör försiktigt om då och då så att den blir jämnt brun. Tar upp löken med hålslev och låt rinna av på hushållspeppar.

Tillsätt food colour i potatisen  och fritera tills dem fått fin färg. Lyfta potatisen med hålslev och rinna av. Gör samma sätt morötterna, paprika och tills russinen bara några sekunder.
Koka upp vatten i en stor kastrull och koka riset 7 minuter, sila av sedan och lägg åt sidan.
Skala löken, vitlöken, och hacka koriander, tomater  fint.
Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, vitlök några minuter och lägg i kanel, kardemumma , nejlika  tomater, koriander och stek allt under omrörning 5 minuter.
Häll över vatten och blanda ordentligt och lägg i riset, friterande löke, och food colour.
Klä  kastrullslock med ren kökshandduk  och sätt på locket.  Koka upp riset och sänka värmen.  Koka upp på medelhögvärme 3 min och sänka till låg värme. Låt riset tillagas långsamt 20 min.   Stäng av värmen och låt stå 5 min.  Lyft sedan på locket och blanda försiktigt med slev tills allt blandas. Blocka upp kanelstång, kardemumma kapslar och nejlika .  Lägg riset på en fat och garnera friterade grönsaker och russinen.
Du kan servera med lamm, kyckling eller  bara med sallad och chili sås.
Hoppa att ska smaka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

2 Responses

  1. Hej
    Ska bananerns vara vanliga råa bananer? Eller ska de tillagas på något sätt? Eller ska de vara kokbananer och hur ska de tillagas i så fall.

  2. Salam aleykum syster.

    Vad är xawaash och vart köper jag det?
    Vad är food colour och vart köper jag det? Måste jag ha i food colour?

    Må Allah belöna dig syster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier