Jag tror att varje kultur har en rätt som stigar ut än dem flesta rätter. Juste den ris lagar man vid bröllop, olika festar eller när man får fina gäster hemma. Till det serveras världens godaste chilisås (shidni) och banan sååå klart.
Recept för 6 portioner
6 dl basmatiris
1,5 liter vatten att koka riset.
2 stora gul lök
6 st vitlöksklyftor
1 kanelstång
6 st kardemumma kapslar
4 st nejlika
2 st tomater
1,5 msk xawaash
1 tsk gurkmeja
1 dl koriander
0,5 dl olja
1,5 dl vatten
2 st buljong
0,5 tsk food colour
Topping
1,5 dl russin
2 stora gul lök
2 stora potatisar
2 morötter
1 röd paprika
1 kryddmått food colour (se bild nedre)
salt
olja till fritering.
Gör så här,
Börjar med toppning att friterad.
Skala och skär lök, potatisen, morötter, i så tunna skivor/ strimlor som möjligt. Hetta upp olja och fritera löken. Fritera löken i omgångar och rör försiktigt om då och då så att den blir jämnt brun. Tar upp löken med hålslev och låt rinna av på hushållspeppar.
Tillsätt food colour i potatisen och fritera tills dem fått fin färg. Lyfta potatisen med hålslev och rinna av. Gör samma sätt morötterna, paprika och tills russinen bara några sekunder.
Koka upp vatten i en stor kastrull och koka riset 7 minuter, sila av sedan och lägg åt sidan.
Skala löken, vitlöken, och hacka koriander, tomater fint.
Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, vitlök några minuter och lägg i kanel, kardemumma , nejlika tomater, koriander och stek allt under omrörning 5 minuter.
Häll över vatten och blanda ordentligt och lägg i riset, friterande löke, och food colour.
Klä kastrullslock med ren kökshandduk och sätt på locket. Koka upp riset och sänka värmen. Koka upp på medelhögvärme 3 min och sänka till låg värme. Låt riset tillagas långsamt 20 min. Stäng av värmen och låt stå 5 min. Lyft sedan på locket och blanda försiktigt med slev tills allt blandas. Blocka upp kanelstång, kardemumma kapslar och nejlika . Lägg riset på en fat och garnera friterade grönsaker och russinen.
Du kan servera med lamm, kyckling eller bara med sallad och chili sås.
Hoppa att ska smaka!
One Response
Hej
Ska bananerns vara vanliga råa bananer? Eller ska de tillagas på något sätt? Eller ska de vara kokbananer och hur ska de tillagas i så fall.