Basbousa – mannagrynsgkaka, en riktig god kaka från Mellanöstern

Kök

Annat

Tid

0 min

Portioner

1

Svårighet

Instruktioner

Kakan passar i alla tillfällen, lika god att servera varm som kall.

Recepten
3 dl mannagryn
150 g smör
3 st ägg
1 dl kokos
2 dl mjöl
2 dl Turkisk yoghurt
1 tsk bikarbonat
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk citronzest.

Sirapen

2 dl vatten
2,5 socker
1 msk citronsaft
1 tsk blomma vatten.

 

Gör så här , satt ungen 175 g

Börjar med att koka sirapen.koka ihop vatten, socker och citronsaft, koka upp och sänka värmen och låt sjuda 5minuter. Stäng av värmen och lägg i blomma vatten.

Kaka- vispa ihop socker och ägg till pösigt, tillsätt yoghurt, smälta smör, citronzest och vispa lite till. Blanda torra ingredienser och vända försiktigt till allt går ihop. Smörja ungform och häll i smeten. Fördela fint och täcka med plast , låt vila 20 minuter på rumstemperatur.
Baka kakan i mitten av ugnen 40minuter. Efter 20 minuter ta ut kakan och  skär ut en rutmönster. Ta in igen och baka ytterligare ca 20minuter. Tar ut kakan och ringla genast sirapen över hela kakan. Låt den suga sig sirapen minst 1 timme. När kakan svalnat , täcka ordentligt så den inte bli torr.

Du kan försvara i kylen och håller sig 2 veckor.

Hoppas att ska smaka!

Vad tyckte du om receptet?

2 Responses

  1. Varför ska man skära upp kakan efter halva gräddningstiden och inte efter den är helt klar i ugnen? Har det någon betydelse för slutresultatet? Och vad har du dekorerat kakan med på bilden, finns ej med i innehållsförteckningen🙂
    Tack för en trevlig blogg med fina recept och bilder! Hälsningar Pia

    1. Ja, det blir svart att skära upp fina rutmönster efter gräddning tiden då du ska hälla över sirapen direkt och kakan blir mjuk.
      Det är pistagenötter som jag dekorerade på kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier