Finns det något godare än hembakat paj med massa blåbär. Sååå somrigt och riktigt god paj. Jag har båda pajdeg och smulpaj.
Recepten
Pajbotten
3 dl mjöl
150 g smör
1 msk socker
Nypa salt
1- 2 msk iskallt vatten.
Smulpaj
100 g smör
1,5 dl havregryn
2 dl mjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
500 g blåbär
1 citronsaft+ citronzest
1 dl socker
1 tsk kanel
1 dl majsstärkelse.
Gör så här
Rör ihop pajdegen, med alla ingredienser i en matberedare utan vatten och mixa tills allt, tillsätt vattnet lite i taget.
Kavla ut degen och lägg den på botten av en pajform. Nagga med gaffel några håll och ställa in kylen 30 minuter.
Sätt ungen på 225g och förgrädda 5minuter.
SMULPAJ- blanda ihop torra ingredienser till smulpajen och lägg åt sidan. Häll över i en bunke djupt frysta blåbär , lägg i socker, majsstärkelse, kanel, citronsaft och citronzest. Blanda väl.Häll fyllningen över pajdegen. Fördela smuldegen jämnt över bären. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 – 25minuter min. Låt pajen svalna helt innan servering.
Servera gärna med vaniljsås/vaniljglass.
Hoppas att ska smaka!