Red red- Ghanesiska böngryta.
En mustigt vegetariska gryta som du kan servera med ris eller bröd och friterad matbanan vid servering.
oginalen red red bönar smaksatta man torkade rökor men jag använder Somaliska chilisås som smaksättning men du kan använda torkade räkor.
Är du helt vegetarian utesluta både palm olja och torkade räkor.
2 dl black Eye bönor
2 st tomater
2 st lök
4 st vitlök
1 tsk färska ingefära
4 msk palmolja
4 kardemummakapslar’
3 st neylika
1 hel kanel
1 röd chilli
1 tsk paprika pulver
1 mak tomatpure
2 msk chilisås [kan byttas mot torkade rökor
1 buljontärning
svartpepper.
gör så här
börjar med att koka black Eye bönor ca 40 minuter, om du inte använder färdiga kokta.
sila av och låt rinna.
hetta upp palma olja i stekpanna och lägg i kardemumma, kanel och neylika. LÄS TIP NEDREStek en liten stund tills kryddorna börja dofta.
Lägg i hackade löken och fräs tillsammans med kryddor och tillsätt tomater, ingenfära, vitlöken, chili och som du mixade ihop och tomatpuré.
låt allt kokas ca 15 minuter. Lägg i bönorna , paprika pulver och smula ner buljontärning. blanda väl och låt sjuda ca 10 minuter.
servera med ris/ tunnbröd.
Tips om du använder rapsolja så behöver du inte använda kardemumma, kanel och neylika , jag använde för att palm olja har stark doft.
hoppas allt ska smaka!
3 Responses
Så god kryddsättning! Gjorde en linssoppa istället för böngryta så ökade upp kryddningen lite, blev hur gott som helst!
såå underbart, tack snälla
recepten är 4 potatisen