Många länder har något form av friterad bollar / donuts som otroligt goda. I Somalia kallar vi (bur saliid) och serveras tillsammans med sambusa, bajiye och shaah, (Te)
Bur saliid är typiska street food och är jätte populär i Somalia. Man serverar också vid ramadan (fastemånad)
Recept
4 dl specialvetemjöl
1 msk socker
1,5 dl mjölk
2 kryddmått kardemumma
0,5 tsk salt
2 tsk jäst
2 msk olja naturel.
Olja att friterar.
Gör så här
Lägg alla torra ingrediensen i en skål och blanda väl.
Tillsätt olja och mjölk och arbeta degen 5-7 minuter. Täcka degen med plast och lät jäsa 30 minuter.
Mjöla din arbetsyta och kavla degen precis som bild nedre. Skär degen triangel eller önskat strl.
Hetta upp olja till ca 180 grader i en djup kastrull. Fritera degen ca 2-3 minuter på varje sida. Viktigt att du inte ha för hög värme på oljan.
När bollar / dough är gyllene , lyfta du med hålslev och låt rinna av på hushållpeppar.
Låt svalna en stund innan servering. Testa gärna att äta med dadlar och ( shaah) TE, du kommer bli beroende tror mig.
Hoppas att ska smaka!
4 Responses
Åååh, det vattnas alltid i munnen och knorrar i magen när jag läser dina recept! En lugn dag ska jag ha modet att pröva. 😊😊😍 Aldrig testat afrikansk mat förut, men smakerna verkar så spännande! 🧡💛💚
ÅÅH hoppas att ska smaka allt du tänkte laga från mig.
Hej
Jag och dottern Amina ska göra bur saliid idag. Det ska bli väldigt kul och intressant. Vi har andvänt dina recept och vi är säkra på att det ska bli jättegott!
åh vad roligt att höra, hoppas att det smakade bra