Chorbo bayda är otroligt gott Nordafrikanska soppa som är smakrikt och passar när som helst. Denna soppa är helt annorlunda än många soppa som har jag gjort tidigare för att man smaksätter äggula med mycket citronsaft och hackade koriander. Riktigt gott soppa.
Recept för 4 portioner.
300 g tofu / Kyckling
2 st selleristjälkar
2 st morötter
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk ingefära
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk koriander pulver
1 kryddmått kanel mal
1 burk kikärtor
1 äggula
1-2 dl koriander
3 msk citronsaft
1 kycklingbuljong
salt och peppar
olja
1 liter vatten
Gör så här
Skala löken, vitlöken, ingefära och morötter.
Finhacka löken, morötter, selleri, och rina fint ingefära, vitlöken.
Skär tofu små tärningar. Skölja kikärterna och låt rinna av.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, och ingefära några minuter.
Vänd i tofu och rör runt tills tofu fått färg. Lägg i torra kryddor och morötter, selleri, kikärter . Låt allt steka liten stund.
Häll över vatten , smula ner buljong. Koka upp och sänka värmen , låt puttra 25 min.
Hacka koriander fint och lägg i en skål tillsammans med äggula, citronsaft, och blanda ordentligt.
Rör ner i grytan och smaka av salt peppar och låt sjuda 5 minuter på låg varme. Späda ut mer vatten vid behöv.
Servera önskat tillbehör. Har serverat med färska bröd.
Hoppas att ska smaka!
One Response
Det blev gott, men jag läste fel på receptet och råkade ha i för mycket kryddor så det blev ganska starkt.
Men jag blandade i lite mjölk i soppan så blev det lite bättre.
Sånt som händer.