En fantastiska kött och vitkål gryta med mustigt och har god djupt smak. Grytan är ganska hett men du kan minska eller uteslutas chili helt.
Recept
500 g fransyska , (föredrag vegetarian läs ned tips)
2 st vitlök
0,5 tsk kummin
0,5 tsk koriander pulver
2 msk lök pulver
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt
3 msk vatten.
Tomatsås
2 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
3 st röd lök
3 st vitlöksklyftor
2 st röd chili ( kan minska eller uteslutas)
1 buljongtärnings
0,5 tsk salt
1 tsk rökt paprika / paprika pulver
1 msk timjan
1 msk tamarind ( kan uteslutas)
500 g vitkål
1/ 2 röd paprika
1/ 2 grön paprika
1/ 2 gul paprika
0,5 dl matolja.
1 dl vatten.
Gör så här,
Tvätta köttet och skär lagom stora bitar.
Lägg köttet i en kastrull och tillsätt alla torra kryddor plus riven vitlöken. Tillsätt 3 msk vatten och blanda väl. Lägg på locket och puttra 20 minuter tills all vätska suget in.
Lägg i olja och stek köttet på hög värme några minuter. Tar ut köttet lägg åt sidan.
I samma olja stek löken, vitlöken och chili 2-3 minuter. Lägg i rökt paprika, timjan och rör runt , tillsätt tomatpuré och fräs allt tillsammans. Häll över krossade tomater, vatten och smula ner buljongtärning. Koka upp och låt puttra 20 minuter. Lägg tillbaka köttet, paprika, tamarind och salt. Koka upp och låt 15 minuter.
Tillsätt hackade vitkålen och blanda runt lite. Späda ut mer vatten vid behöv, koka tills kålen är mjuk. Funkar att servera med ris, bulgur , bröd, chippat.
Hoppas att ska smaka!
Tips- Om du bytta köttet mot potatis, morötter och haricots verts.
2 Responses
Eid Mubarak! Lagade denna nu ikväll, och det var bland det godaste jag ätit. Precis hittat din blogg, och ser fram emot att utforska det afrikanska köket!
Åh vad kul att höra, tack snälla och du är välkommen