Ris är en av mest omtyckta rätter i Somalia och runt om världen. Denna ris passar till allt ,till kyckling, kött, friterad grönsaker eller varför inte med god sallad och yoghurt.
Recept 4 portioner
4 dl basmatiris
2 st bula lök
3 st vitlöksklyftor
2 -3 msk koriander färsk spara lite till garnering
1 tsk curry pulver
1 tsk gurkameja
1 buljongtärning
6 vatten kokande
2o g smör
2 ml gul färg ( Kan uteslutas )
3 msk rapsolja
karamelliserad lök
4 st lökar lagom stora
2 msk rapsolja
Nypa kardemumma malen
Nypa socker.
Så här gör du
Skala löken och finhack. Mortla koriander och vitlöken. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken 2 minuter på medelvärme. Tillsätt, torra kryddor, koriander, vitlöken och rör runt lite. Tvätta riset 3-4 gånger och sila va ordentligt. Lägg riset i stekta kryddorna och stek 2 minuter. Du ska inte blötlägga riset eftersom ska steka och kan lätt går sönder annars. häll i kokande vatten och blanda väl. Lägg på locket och låt riset koka 20 minuter på låg värme. Under tiden förbereda karamelliserad löken. Skala löken och skär strimlor. Hetta up olja i en panna och låt karamelliserad lök långsamt, tar ca 15 minuter. Tillsätt kardemumma OCH sockret och stänga av värmen. Ta bort locket från riset och tillsätt smöret, färska koriander och karamelliserad löken. Låt stå 5 minuter innan servering.
Servera med god sallad och eventuellt kyckling, kött eller grönsaker.
2 Responses
Hej Khadija, har en fråga..det står 2-3 msk koriander, menar du malen, torkad eller färsk?
hej ! jag menar färska koriander och det står också.