Harira- Marockanska soppa.

Kök

Annat

Tid

0 min

Portioner

1

Svårighet

Instruktioner

Harira är en mättande och super nyttigt soppa som man servera gärna under ramadan (fastemånad).

I traditionellt tillagar man med  kött men har gjort helt vegetariska och den soppa är fantastiska gott.

 

 

 

 

 

 

 

För 6 portioner.

1 stor gul lök

1 liten  morot

3 st vitlöksklyftor

1 msk ingefära

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 dl gröna linser

400 g kokta kikärter

1 dl  vermiceller

1 dl koriander

1,5  dl  persilja

2 liter kokande vatten.

 

Kryddor

1 tsk koriander pulver

1 tsk kummin

1 tsk paprika pulver

0,5 tsk harira chili  / chili pulver

o,5 tsk gurkmeja

3 st lagerblad

2 st buljong valfri men gärna grönsaks

salt och peppar

olja till stekning.

 

Till serverings förslag

färska citroner

nyttigt bröd med röda linser, havregryn ( Se recept nedre)

 

 

Gör så här

Hacka löken, morötter och riva fint vitlöken, ingefära.  Hett  upp olja i en stor kastrull, stek löken tills den fått fint färga. Vänd i moroten, tomatpuré och försätt att steka lite till. Lägg i  alla torra kryddor och fräs allt under omrörning.  Tillsätt krossade tomater och fräs en stund till. Rör ner linserna och rör runt lite till.

Höll över kokande  vatten , kikärterna, lagerblad och smula ner buljong  och blanda väl. . Koka upp  och sänka värmen. Låt puttra grytan 25 minuter eller tills linserna är kokta och   rör om med jämna mellanrum.  Tillsätt vermiceller och späda ut mer vatten eventuellt och låt koka 10 minuter.

Smaka av salt och peppar. Stäng av spisen och blanda i  både koriander, persilja och citronsaften.

Servera gärna mer citron vid sidan och bröd.

 

Hoppas att ska smaka!

 

 

Recepten för brödet.

Linser och gröt bröd med linsfrön.

 

Värdens godaste och nyttigaste bröd. Super enkel att baka också.

 

 

För 12 st frallor.

 

2 dl röda linser

3 dl havregryn

4 dl vatten ljummet

7 g jäst motsvara 25 färska jäst

2 dl mjölk

3 msk honung

o,5 dl linsfrön

1,5 tsk salt

2 msk naturel olja

8 dl specialvetemjöl.

 

Gör så här

 

Tvätta linserna ordentligt och lägg i en kastrull och tillsätt med vatten. Koka upp linserna till dem är mjuka, sila av och lägg åt sidan.

I en djup skål lägg i havregryn och 4 dl ljummet vatten, lägg på en lock och låt vänta 10 minuter tills den suger in all vätska.

Lägg i en matberedare både kokta linserna och havregrynen och mixa till gröt/ pure.

Häll över i en skål och tillsätt honung, salt,  linsfrön, olja, mjölk, jästen och blanda väl allt.   Lägg i lite i mjölet lite i taget och blanda med slev tills allt går ihop.

Täcka med plast och låt  jäsa 30 minuter.  Mjöla din arbetsyta ordentligt  och dela 12 lika stora frallor. Lägg  frallorna på ungs form med bakpapper.

Låt jäsa 20 minuter medan ugnen blir varmt. Sätt ugnen 250 g.

Pensla frallorna med kallt vatten innan du stoppar in ugnen och strö över havregryn eller solrosfrön.

Gädda  mitten av 15 minuter.

 

Hoppa att ska smaka.

 

PS det går bra att frysa frallorna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

5 Responses

  1. Kan man använda något annat än en matbredare för brödet?

    Dum fråga men hur kokar man linser utan utan att det blir en gryta/klump?

    1. Du behöver absolut inte använda matberedare. Linserna bli ändå gröt och havregryn bli mjuk att efter du blötlagt.

      1. Masha allah Abaayo rooti si fiican oo jilacsan ayuu igu samaysmay recept gaada ayaa i caawisay mahadsanid qayr badan Allah kugu badalo.🍞🍪❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *