Reklam för Frebaco Kvarn
Ni som följde mig ett tag vet ni redan hur mycket jag älskar enkla, goda och smakrika rätter.
Ris med olika tillbehör äter vi jätte ofta här hemma och att byta ut ris mot nyttiga och otroliga goda havreris är bästa jag har gjort. Denna rätten är familjen vänligt och passar perfekt hela familjen. Enda du behöver göra, är hacka, blanda och skjutsa allt in ugnen. Middag är klart under 30 minuter. Visste ni även att havreris är klimatsmart eftersom det odlas i Sverige och har 67 % mer protein, 7,5 gånger mer kostfiber än vanligt ris.
Här kommer otroliga enkla och goda recept havreris med Somaliska kryddblandning.
4 dl havreris
5,5 dl grönsaksbuljong/ vatten
1 msk Somaliska kryddblandning ( recept för kryddan se nedre)
2 tsk lökpulver
1 tsk vitlöks pulver
1 röd paprika finhackat
1 dl persilja finhackat
3 st salladslök finhackat
20 g smör
salt och peppar.
250 g champinjoner
3 msk smälta smör eller olja
1 vitlöksklyftor riven
1 tsk lök pulver
salt och peppar.
250 g kungs räkor
1 msk smör / olja
0,5 tsk lök pulver
0,5 tsk vitlöks pulver
nypa chiliflaks
salt och peppar.
Recept för kryddblandning
1 msk spiskummin pulver
1 msk koriander pulver
1 msk gurkmeja
1 msk paprika pulver
1 tsk svartpeppar
1 kryddmått kanel mald
1 kryddmått kardemumma mald
1 kryddmått nejlika mald
Gör så här, Satt ugnen 225 g
Börjar med att blanda ihop kryddorna i en skål och lägg åt sidan.
Finhacka champinjoner och tillsätt alla ingrediensen, blanda väl och ställa åt sidan.
Tina räkorna och torka med hushållpeppar , tillsätt alla kryddor och rör ihop.
Lägg i en ugnsforma havreris, buljongen, lök pulver, vitlök pulver och kryddblandning och blanda runt. Häll över hackade paprika, champinjoner och skjutsa in ugnen 15-20. Tar ut och tillsätt kryddat räkorna och in i ugnen igen 5-7 minuter.
Under tiden finhacka salladslök, persilja. Tillsätt finhackat persilja, salladslök och smör. Blanda ihop och servera gärna med en god sallad och tzatziki sås.
Hoppas att ska smaka!