Detta risrecept från Västafrika är känt för sin beroendeframkallande och kryddiga smak. Att rosta grönsaker i ugnen ger en härlig rökighet som förhöjer smaken.
Recept för 4 portioner
4 stora tomater
2 röda lökar
2 röda paprikor
Salt och peppar
2 hela vitlökar
1 msk olja
Stekning:
1 gul lök eller röd lök
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 msk currypulver
3 st lagerblad
1 msk allkrydda
1 msk ingefära
4 dl långkorn ris
3-4 dl kokande vatten
3 msk olja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela paprika, tomater och löken. Skär bort toppen på vitlöken. Lägg allt i en ugnsform och tillsätt olja, salt och peppar.
Låt grönsakerna rosta i ugnen i 20 minuter. Under tiden, skala löken och skär den i tärningar. Hetta upp olja i en djup panna och fräs löken tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré och stek i 3-4 minuter på låg värme. Detta steg är viktigt, så hoppa inte över det.
Ta ut grönsakerna från ugnen och lägg dem i en mixer tillsammans med ingefära. Pressa ut vitlöken och tillsätt den i mixern. Tillsätt även chili om du önskar hetta. Mixa till en slät sås och häll i de stekta löken och tomatpurén. Blanda ordentligt och tillsätt de torra kryddorna samt allkryddan.
Tvätta riset minst 4-5 gånger. Häll riset över såsen och rör runt. Tillsätt det kokande vattnet och smaka av med salt. Täck med aluminiumfolie ordentligt och lägg på locket. Låt riset ångas långsamt på medelvärme i 15 minuter.
Lyft på locket och fluffa riset med en gaffel. Om det fortfarande känns torrt, tillsätt mer vatten och låt det sedan tillagas under lock.
Hoppas det smakar!
2 Responses
Jag vill så gärna göra detta riset. Ha smakat på foodfestival, och det är så gott.
Men jag måste utesluta tomat pga allergi. Det behövs väl även för vätskan det tillför.
Vad föreslår du jag gör?
hej ! tack att du hör av dig . tomater är huvud ingredienser till denna ris , så tyvärr har inte direkt tips.