Saftigaste och enkelaste kaka med saffran och apelsin smak. Ljuvligt gott kaka. Har serverad med apelsin sirap men det går att uteslutas sirap.
Recept för 8 portioner
3 dl mannagryn
1 dl mjöl
180 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl farin socker
2 st ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 paket saffran
nypa salt
apelsin zezt från 2 apelsin
Apelsin Sirap
2 dl socker
2 dl vatten
Apelsin saft från stor apelsin
Gör så här
Sätt ugnen 175 g. Vispa ägg och socker till pösigt. Blanda i en skål manngryn , mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Mortlar saffran med nypa socker. Tillsätt smälta smören i äggsmeten, apelsinzest och saffran. Rör ihop med slev och vänd i mannagryn blandning. Höll över smorda formen. Baka kakan mitten i ugnen 25-30 minuter. Under tiden förbered apelsin sirapen. Blanda i en kastrull socker, vatten och apelsin. Koka sirap 10 minuter. Ta ut kakan och ringla sirap över hela kakan. Spara resterande sirapen vid servering.
4 Responses
Låter så gott! Jag har bakat basbousa några gånger och den här påminner om den men låter ännu godare med apelsin och saffran. Jag brukar inte ha ägg i min basbousa så jag hoppar över äggen i det här receptet.
Tack för alla härliga recept. Ser fram emot att skaffa din kokbok, den bibliofil dom jag är.
Hej! Ska apelsinzesten blandas i degen eller är den för dekoration av kakan?.
Hej! Apelsin zezten ska blandas tiillsamamms med smöret och äggsmeten
Jag fuktade kakan med färskpressad lätt sötad apelsinjuice för att undvika sockret i sirapen. Det blev mycket gott.