Nigeriansk Kycklinggryta (Nigerian Chicken Stew)

Kök

Afrikansk

Tid

60 min

Portioner

7

Svårighet

Enkel

En av de godaste kycklinggrytor jag har lagat hittills!

Instruktioner

Nigeriansk Kycklinggryta (Nigerian Chicken Stew)

En av de godaste kycklinggrytor jag har lagat hittills! Den kräver lite tid och flera moment, men den är absolut värd varje minut. Grytan är mustig och full av smak – du kommer definitivt att älska den!

För kycklingen:

  • 1 kg kycklinglår
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk ingefärspulver
  • 0,5 tsk peppar
  • 1 tsk currypulver
  • 1 tsk korianderpulver
  • 2 teskedar lagerblad
  • 1 kycklingbuljong
  • 8 dl vatten

För såsen:

  • 4 stora färska tomater (eller 400 g krossade tomater)
  • 1 hel vitlök
  • 1 stor röd paprika (eller 2 små)
  • 1 habanero chili
  • 3 röda lökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk ingefära
  • 1 tesked timjan eller oregano
  • 1 tesked korianderpulver
  • 1 tesked currypulver
  • 1 tesked paprikapulver
  • 1 kycklingbuljong
  • 3 lagerblad
  • 0,5 dl olja

Instruktioner:

  1. Förbered kycklingen:
    • Sätt ugnen på 200°C.
    • Lägg kycklingen i en stor kastrull och tillsätt alla kryddor (oregano, vitlökspulver, lökpulver, ingefärspulver, peppar, currypulver, korianderpulver, lagerblad), kycklingbuljong och 8 dl vatten.
    • Koka kycklingen i ca 30 minuter.
  2. Förbered grönsakerna:
    • Hacka paprika, tomater och löken (spara en lök till senare).
    • Skär av toppen på vitlöken så att varje vitlöksklyfta syns.
    • Ringla över olja och rosta grönsakerna i ugnen i 25-30 minuter.
  3. Ta ut kycklingen:
    • När kycklingen är klar, ta ut den från grytan och lägg åt sidan.
    • Sila av buljongen från grytan och spara den.
    • Låt de rostade grönsakerna svalna, ta ut vitlöksklyftorna från deras skal.
  4. Mixa såsen:
    • Mixa de rostade grönsakerna tillsammans med habanerochili till en puré.
  5. Fräs lök och ingefära:
    • Skala och finhacka den sparade löken.
    • Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken tillsammans med ingefära i några minuter tills den mjuknar.
  6. Koka såsen:
    • Tillsätt den mixade grönsakspurén, tomatpuré och låt allt koka i 15 minuter.
    • Lägg i de torra kryddorna (timjan, korianderpulver, currypulver, paprikapulver), lagerblad, den silade kycklingbuljongen, samt salt och peppar.
    • Låt koka i ytterligare 20 minuter.
  7. Rosta kycklingen i ugnen:
    • Under tiden, lägg kycklingen på en ugnsplåt och rosta i ugnen i 20 minuter på 175°C.
    • Vänd kycklingen och låt den rosta i ytterligare 5-10 minuter.
  8. Servering:
    • När såsen är klar och kycklingen är rostad, häll såsen över kycklingen eller servera separat.
    • Servera med önskat tillbehör.

 

 

 

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

10 Responses

  1. Hej Khadija det där ser smarrigt ut ,det skall jag tillaga,men är det inte kycklingben på bilderna Med vänlig hälsning, Bo

  2. Hej! Vad har du för ris till? Minns när jag var i Kenya att jag åt ett fantastiskt gult ris, kanske det är något liknande du har på bilden?
    Mvh Louise

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier