Smakrikt och välkryddat ris, biryani, används över hela Mellanöstern. Det tar sin lilla tid att tillägga detta ris, men det är värt varje minut.
Recept 6-8 portioner
900 g lammkött med ben
1 dl yoghurt
1 tsk koriander malen
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika pulver
1 tsk curry pulver
2 st tomater färsk mixad
4 st vitlöksklyftor
1 st grön chili
2 msk olja
2 msk tomatpuré
salt och peppar
3 dl kokande vatten
Ris
6 dl basmatiris
1 tsk spiskummin frön
3 st lagerblad
1 msk koriander hackat
1/ 2 skivade citron
1 hel kanel
1 msk salt
vatten att koka riset
karamelliserad lök
3 st lagom stora gul lökar
koriander
0,5 g saffran med blandas med vatten
olja tt fritera
Gör så här: Mortla saffran med en nypa socker och tillsätt 2 msk kokande vatten. Lägg åt sidan. Mixa tomater, chili och vitlöken.
Puttra köttet och lägg det i en skål. Tillsätt alla ingredienser och låt marinera i minst 2 timmar. Skala löken, fritera den och lägg åt sidan. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i köttet tillsammans med den marinerade blandningen, tomatpuré, hackad koriander och den friterade löken. Rör om tills allt blandats väl. Häll över kokande vatten och låt koka under lock i 30 minuter tills köttet är mjukt.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Tillsätt spiskumminfrön, koriander, lagerblad, hel kanel, skivade citroner och salt. Häll över det väl tvättade riset. Koka riset tills det är mjukt i kärnan. Sila av riset och lägg åt sidan. Smaka av köttgrytan. Nu är det dags att montera.
Börja med att lägga hälften av riset i botten på kastrullen och häll över köttet. Upprepa samma procedur. Avsluta med karamelliserad lök, koriander och saffran som du förberett tidigare. Täck med ett lock och låt det koka upp, sedan sänk värmen. Låt riset och köttet ångas långsamt i 20 minuter på låg värme.
Fluffa riset med en gaffel och lägg upp det på en stor fat. Garnera med koriander. Servera med en god sallad och yoghurt.