Saftiga och jätte god kycklinglårfile som marineras över natten
Recepten för kyckling
1 kg kycklinglårfile
0,5 dl persilja finhackad
3 st vitlök
1 msk riven ingefära
1 msk honung
3 msk olivolja
1 msk sweety chilisås
1 msk soya
Citronsaft från citron + citronzest
Salt och peppar.
Smör + olja att steka
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till marinerad, lägg kyckling i plastpåsar och häll över marineraden. Låt marinera minst 4 timmar men gärna över natten.
Hetta upp smör i stekpannan och stek kyckling 3-4 per sidan. Täcka kyckling med aluminiumfolie 10 minuter innan du skär upp.
Recepten för riset
6 dl basmatiris
3 stora gullök
4 st vitlök
0,5 dl färska koriander
1,5 msk xawaash ( Somaliska krydda xawaash)
1 tsk gurkmeja
2 små tomater/ en stor
1 dl russin
1 hel kanel
4 st kardemummakaplar
4 st nejlika
1 dl olja.
2 st buljongtärning
1 dl vatten
Gör så här
Tvätta ordentligt riset 3-4 gånger och koka med lättsaltat vatten 7- 10 minuter. Sila av sedan och lägg åt sidan.
Skala 2 löken och skär strimlor, stek löken iolja tills den bli karameliserad , tar cir 10minuter. Tar ut löken och lägg åt sidan. Finhacka andra löken och stek i samma olja som du stekte tidigare löken.
Tillsätt kanel, neylika, kardemumma kapslar, hackad 2 tomater. Låt steka 5 minuter på medelvärme. Mortla tillsammans vitlöken och koriander och lägg i. Tillsätt resten av kryddor och stek lite till. Tillsätt vatten och häll över kokta riset , russin och karameliserad löken. Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. Koka upp och sänka värmen och låt ång koka 10-15 minuter. Stäng av värmen och låt stå 10minuter. Efter 10 minuter blanda försiktigt riset med stor slev tills blandat.
Hoppas att ska smaka!