Dem här friterade bollar användas hela västafrikanska länder och man kallar olika namn beroende på vart i Afrika. Min tolkning är Nigeria. Dem är fluffiga och otroligt goda , du kan antingen smaksätt med kanel eller muskotnöt,men rekommendera stark muskotnöt smak.
4 dl mjöl
1 Kryddmått muskotnöt
3 msk socker
1 tsk jäst
0,5 tsk salt
3 dl ljummet vatten.
Gör så här
Blanda torra ingredienserna och sikta i stor skål. Häll över vatten lite i taget och blanda med slev tills allt går ihop.
Täcka skålen med med en plast och ställa in ugnen. Du ska inte satta på ugnen utan ställa in bara. För att ugnen värmare än ute. Låt jäsa 1 timme.
Efter 1 timme är dubbelt så stl.
Hetta upp olja i en kastrull eller wokpanna, fritera bollar 2- 3 minuter per sida.
Det bästa sättet att forma bollar är att använda dina fingrar. Olja ordentligt dina fingrar och forma önskat stl. Gör hrlst för små bollar än för stora.
Rör runt lite med en gaffel, När bollarna är gyllene lyfter du upp dem från oljan med en hålslev och låter dem rinna av på papper.
Du kan servera med kopp kaffe/te och njut.
Hoppas att det ska smaka!
4 Responses
Hej! Vilket spännande recept! Jag undrar två saker :är det vetemjöl man ska använda, och jäst, är det torrjäst, alltså pulver?
Hej! tack snälla , det är vanliga vetemjöl och torrjäst
De bullarna här har vi i Togo och Ghana där jag har familj! Vi kallar dem ungefär ”potoquin”. Hittade din sida idag och blev glad! Önskar dig lycka till!
Skall prova ett av dina recept idag.
Vad kul att läsa, Tack snälla och hoppas att ska smaka