Sabusa är en av populäraste rätter i Somaliska kök. Den klassiska sabusa gör man väldigt kryddat köttfärs med massa härliga kryddblandning och mycket Koriander. Men jag har gjort också en vegetariska sabusa vilket blev otroligt gott.
Recept sabusa med nötfärsen
300 g nötfärs
3 st gullök små/ 2 stora, jättefint hackad
2 st vitlök
2 st morötter riven
2 msk xawaash Somaliska kryddblandningen
1 msk all krydda/ 1,5 st buljongtärning
1 tsk svartpeppar
1-2 dl färska Koriander ( du kan minska mängden )
1-2 st gröna chilli ( kan uteslutas)
2 msk matolja
1,5 dl vatten.
Gör så här
Hetta upp olja i stekpanna, lägg i färsen och fräsa under omrörningen tills köttet fått fin färg.
Häll i vatten och lägg på locket, låt köttet koka ca 10-15 minuter.
Under tiden finhacka löken, vitlöken, chili och riva morötter med rivjärnen.
Tillsätt morötter, löken, vitlöken, chili och kryddor, stek ca 3 minuter. Tar bort stekpanna från spisen och blanda ner koriander, smaka av salt och peppar. Lägg åt sian.
Recept för vegetariska
1 pkt färdiga kokta gröns linser 390 g
2 st morötter skär mindre små tärningar
4 st potatisar skär små tärningar
2 st gullök finhackat
2 st vitlök
1 msk xawaash
1 tsk svartpeppar
1 msk all krydda / buljongtärning
1 dl finhackade Koriander
1 grön chili
3 msk matolja
Gör så här
Skala potatisar och morötter och skär tärningar.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka potatisen, morötter 10-15 minuter.
Sila av potatisen, morötter och låt rinna.
Hetta upp olja i en stekpanna, fräs löken, vitlöken nån minut och tillsätt potatisen, morötter, finhackade chili. Stek allt under omrörning och lägg i alla kryddor.
Vänd i linserna som du sköljde och rinnande ordentligt. Smaka av salt och peppar och till sista lägg i färska koriander. Stäng av värmen och lägg åt sidan
Nu till sabusa degen viktigaste av allt.
8 dl vetemjöl
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk olja.
Lägg i en skal mjöl, salt och blanda väl, tillsätt olja och lite i taget vatttnet. Arbeta till smidigt deg och låt vila degen 10 minuter.
Mjöla din arbetsyta och skär degen små bollar.
Kavla ungefär så här stl
Pensla olja hela degen
och strö över mjöl lite lätt
Lägg på varandra 2 st om du inte gjort tidigare. Viktigt att alla är samma strl
Kavla så här stl om du har bara 2 st men har du mer än 2 så måste kavla mer för att ska bli tunnare deg.
Skär 4 lika delar
.
Rosta varje del på stekpanna på båda sidan.
Medan dem är värma så måste du dela separat , beroende på hur många du hade på varandra.
Lägg i en rent kökshandduk för att dem inte bli torra.
Lägg i en skål 1 dl mjöl och 0,5 dl vatten, rör ihop till flytande deg.
Vik i mitten en sidan och pensla med mjölet och sedan andra hörnet i mitten och viktigt att du trycker ordentligt.
Tryck bak sidan så att olja inte kommer in när du friterar.
Fylla i ca 1,5-2 msk med köttfärsen eller vegetariska .
Pensla nedre delen
Och fortsätt vika ihop precis som bilden.
Fortsätt tills du är klart med allt.
Hetta olja i en djup kastrull och fritera sabusan tills den fått fin färg.
Lyfta upp med slev
och lägg på en galler / hushållpeppar för att rinna av.
Låt svalna lite innan servering.
Om du vill frysa sabusa så gör du innan du stekar dem. Tar ut bara 2-3 timmer innan stekning.
Hoppas att ska smaka
22 Responses
Super gott
tack
Super😍👍👍👍👍 tusen tack för receptet Khadija❤❤❤
tack själv
Hej vad är det för sås du har serverat med sambusa?
Det är chilli sås men det behöver verkligen inte
Tack för detta recepet! Super gott 🙂
tack så mycket
Av koriander. Är det endast bladen och inte stjälken man använder?
HEJ endast bladen
Har du recept på Sabusa med tonfisk ?? 🥰🥰🥰
Nej tyvärr, bara med kött eller vegetariska
Hur många sambusa är detta till?
ca 25 st
Så himla goda. Gjorde dessa idag och det blev super bra tack för recepten . 😘😘
ÅH VAD GLAD JAG BLIR, TACK snälla
vad innehåller somaliska kryddblandningen 🙂
olika kryddblandningen, skriv xawaash på sökrutan
Ser så gott ut! Ska definitivt testa!
Hoppas att ska smaka
Aa vad gott de ser ut, brukar göra min egen sambosa men nu ska prova din recept Khadija då vi ska ha gäster hos oss
Tack, hoppas att ska smaka