Majsmjöl med spenat gryta – Soor är Somalias version på Italians polenta.
Jättegod och super nyttigt majsgrött som du kokar med grönsaksbuljong och massa goda kryddor och detta serveras spenat och grönsakgryta.
Recept för spenat
(Huvud ingredienserna)
200 g grönkål/ spenat
100 baby spenat
3 st finhackad tomater
1 msk tomatpurén
1 gullök
3 st vitlök
2 st morötter
1 grön paprika
1 gul paprika
2 msk xawaash ( Somaliska kryddblandningen)
1 tsk paprika pulver
1 tsk gurkmeja
1 grön chilli ( kan uteslutas)
2 dl kokande vatten
Salt och peppar
Olja och smör
2 msk färska koriander.
Gör så här
Skala löken, vitlök och finhacka.
Hetta upp olja i en kastrull , fräs löken, vitlök någon minut tillsätt tomatpurén och ytterligare 1 minut. Lägg i hackade tomater och blanda väl. Låt koka ca 10 minuter tills all vätska sugat in. Tillsätt alla torra kryddor och blanda runt lite.
Lägg i hackade grönkålen, morötter, vatten och låt putra 15 minuter. Tillsätt paprikor och spenat. Smaka av salt och peppar och lägg i smöret
Avsluta med färsk koriander och smören.
Hoppas att ni ska smaka!
Detta har jag serverat majsmjöl.
Använder den sortens majsmjöl.
3 dl majsmjöl
6 dl grönsaksbuljong
1 färska tomat
2 st vitlök
1 tsk koriander pulver
0,5 paprika pulver
0,5 svartpeppar
Olja
1 – 2 smör
Gör så här
Skala vitlök och hacka fint, hacka tomater små tärningar/ mixa.
Hetta upp olja, stek vitlöken 1 minut.
Lägg i hackade tomater och koka ca 10 minuter. Tillsätt kryddor och rör runt lite.
Häll över majsmjöl och går in grönsaksbuljong lite i taget medan du blandar ordentligt. Sänka värme och låt sjuda 5- 7 minuter. Späda ut eventuellt mer vatten om du önskar det. Lägg i smör och blanda väl. Servera gärna genast.
Hoppas att ska smaka!