Sugo betyder sås och suqaar betyder små hackade kött. En mustig gryta som puttra med härliga kryddor i tomatsås.
Man serverar med pasta tillsammans med chilisås och banan som obligatoriskt i Somaliska köket.
Jag vet att många inte tycker om banan i maten men man måste våga och testa.
Man kan även servera med (sabaayad) Somaliska tunnbröd eller bröd.
300 g nötkött högrev
1/2 purjolök
1 gullök
4 st vitlök
2 msk xawaash( Somaliska krydda xawaash) läs tips nedre)
1 tsk gurkmeja
3- 4 msk färska koriander
1 tsk färsk ingefära
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk paprika pulver
1 dl vatten
3 msk matolja.
1- 2 st köttbuljong
1 röd paprika finhackad
1 grön paprika finhackad
Gör så här
Hacka köttet små Kuber.
Skala löken, purjolök och finhacka.
Hetta upp oljan i stor kastrull, fräsa purjolök, löken och ingenfära tills får fin färg. Tillsätt köttet och stek under omrörning 8- 10minuter. Lägg i xawaash krydd, gurkmeja, paprika pulver och rör runt lite lägg i tomatpuré, buljongtärning och 2- 3 minuter, mortla tillsammans vitlöken och koriander ordentligt.
tillsätt koriander och vitlök blandningen krossade tomater och vatten. Blanda väl och låt puttra gryta cir 30minuter, rör om i mellan tiden. Rör ner hackad paprika och strö över koriander.
Du kan servera med nykokt pasta/ tunnbröd tillsammans med chilisås och banan.
TIPS- har du inte xawaash, gör sä här
Blanda din egen xawaash
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander pulver
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
0,5 neylika
1 tsk gurkmeja.
Hoppas att ska smaka och lycka till.
4 Responses
Lagade den här hemma och vilken magisk rätt! Så gott! Tusen tack för att du delar med dig!
Vad roligt att höra, tack snälla
Har lagat denna rätt flera gånger nu, fantastiskt gott. Tack 🙂
Åh vad glad jag blir. Underbar, tack snälla