Nygräddade bullar är nog godaste som finns. Saftiga, läckra bullar med vanilj och mandelmassa.
Har man bestämt sig att äta bullar så ska man inte snåla fyllning och låt degen jäsa långsamt som möjligt.
Jag blanda gärna ihop min deg/ bullar redan på morgonen och låter den jäsa nästan hela dagen.
Recept ca 30 st bullar.
180 g smör rumstemperatur
2,5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 msk kardemumma stött
12 g färska jäst
1 tsk salt
8- 9 mjöl
Fyllning
120 g smör
1 dl strösocker
100 g mandelmassa
2 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse.
Sockerlag
1 dl strösocker
o,5 dl vatten.
Garnera
1 ägg
liten vatten
0,5 dl pärlsocker
Gör så här
Värm mjölken i en kastrull till fingervarma.
Smula ner jäst i en bunke och blanda ut med mjölken och tillsätt socker, kardemumma och blanda väl.
Tillsätt smöret och lite i taget mjölet. Knåda degen ordentligt och låt 15 minuter.
Förbered under tiden fyllning. Riva mandelmassa med rivjärnen och blanda tillsammans med övriga ingrediens till en smet.
Mjöla din arbetsyta och kavla ut degen cirka 5 mm tjock till en rektangel. Bre på fyllningen och skär längden och rulla med hjälp av pekfingret och tummen.
Lägg bullarna i en ugnsform med hushållspeppar under. Låt jäsa degen 4-5 timmer.
Sätt ugnen på 250 grader. . Pensla med uppvispat ägg med vatten och strö på pärlsocker. Grädda mitten av ugnen 8-10 minuter.
Pensla med sockerlagen så fort du tar ut bullarna. Låt svalna helt.
Hoppas att ska smaka!