vi älskar vårrulllar här hemma och brukar ha i frysen tillsammans med sambusa .
Fyllingen är helt vegan och lätt att tillägga
25 st vårrullar
Ingredienser
600 g potatis
600 g morötter
2 st lökar
4 st vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpure
1 msk xawaash Xawaash – Somaliska kryddblandningen
1 tsk paprika pulver
1 tsk gurkmeja
1 msk allkrydda vegeta
2 msk vatten
1 kruka korianader
2 st salladslök
1 paket vårrullar mellanstorlek
salt och pepper
3 msk matoljan .
Smet att fästa vårrullarna med
1 dl vetemjöl
0,5 dl vatten
Gör så här
- Skala potatisen och morötterna och skär dem i tärningar. Koka upp vatten med salt och koka potatisen i 7 minuter tills den är mjuk.
- Sila av vattnet och lägg potatisen åt sidan. Koka morötterna tills de är mjuka och sila av.
- Skala löken och finhacka den. Hetta upp olja i en panna och stek löken i 3 minuter. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek allt under omrörning.
- Tillsätt torra kryddor och rör runt. Lägg i tomatpurén och rör runt. Stäng av spisen och låt svalna.
- Under tiden hackar du koriander och salladslök. Lägg de kokta potatisarna och morötterna i en stor skål och häll över alla ingredienser. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Du kan tillsätta färsk chili om du gillar hetta.
- Ta ett ark vårrullepapper och täck de andra med fuktiga kökshanddukar så att de inte blir torra. Lägg cirka 1 msk fyllning på varje ark, inte riktigt i mitten av pappret. Rulla till mitten och vik in kanterna.
- Blanda mjöl och vatten i en skål för att göra en klistermassa som ska hjälpa till att fästa vårrullarna. Pensla med smeten längst upp och stäng ihop vårrullen. Du kommer inte att använda alla ark vårrullepapper, så spara resten i frysen.
- Hetta upp olja i en panna och fritera vårrullarna i 3–4 minuter eller tills de blir gyllene.
Jag har serverat vårrullarna med Somaliska chilisås och receptet hittar du nedan.