Zigni är en av de godaste grytorna på jorden enligt mig. En ljuvlig, smakrik gryta som görs med få ingredienser. Den tar lite tid att tillaga, men du kommer absolut inte att ångra dig!
Servera gärna med ris, bröd eller tillsammans med Tikel Gomen (potatis- och kålgryta) för en komplett måltid.
vill göra Tikel Gomen- potatis och kålgryta hittar 👇
Tikel gomen – Ethiopian och Eritrea vegetarisk grytan
Ingredienser:
- 5 msk niter kibbeh (kryddat smör) eller rapsolja
- 4-5 msk berbere kryddmix (justera mängden chili om du vill ha mildare)
- 1 kg lammkött utan ben
- 5 stora gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk ingefära
- 400 g passerade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tesked mald kardemumma
- 1 tesked korianderpulver
- 1 buljongtärning
- Salt och peppar efter smak
- 4-6 dl vatten
Instruktioner:
- Förbered grönsakerna:
- Finhacka löken och riv vitlök samt ingefära.
- Stek löken:
- Lägg löken i en torr kastrull och stek på medelvärme tills all vätska från löken har kokat bort.
- Tillsätt niter kibbeh (eller rapsolja) och fortsätt steka löken tills den blir lätt karamelliserad. Detta tar cirka 20-25 minuter. Rör om regelbundet så att den inte bränns vid.
- Tillsätt kryddor:
- Lägg i berbere kryddmix, vitlök och ingefära. Stek långsamt i ytterligare ca 25 minuter. Det är väldigt viktigt att löken och berbere blandas ordentligt under denna tid så att smakerna utvecklas.
- Tillsätt tomatpuré och kryddor:
- Tillsätt tomatpuré, kardemumma och korianderpulver. Rör om ordentligt och låt steka i en kort stund.
- Koka såsen:
- Häll i de passerade tomaterna och låt koka i ca 5 minuter under lock.
- Tillsätt köttet:
- Lägg i lammköttet och tillsätt vatten. Rör om ordentligt så att allt blandas.
- Långkok:
- Låt grytan småputtra i 45-60 minuter, tills köttet är mört och såsen har tjocknat. Rör om med jämna mellanrum.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servering:
- Servera Zigni med ditt val av tillbehör, som ris eller bröd. Den är också fantastiskt god tillsammans med en Tikel Gomen (potatis- och kålgryta).
Hoppas att det smakar!
14 Responses
Hej!
Låter underbart snajsigt! Är det 4 st vitlökar eller 4 st vitlöksklyftor? 😬
Hej! ska vara 4 vitlöksklyftor
Hur blir smaken im man byter ut lammet till nötkött?
Funkar båda lamm och nötkött
Hej ska man lägga i köttet utan att steka innan? Hur stora bitar ungefär? Mvh
hej! köttet ska du lägg utan att för steka den. Skär köttet ungefär 4 cm
Hej! Kan man byta vitlök mot någon annan lök? (Jag blir sjuk av vitlök tyvärr).
DU kan slippa vitlöken helt och hållet.
Har gjort den här grytan tre gånger nu och älskar den!! Så otroligt god ❤️
Tusen tack snälla, vad glad jag blev av detta !
Ska det vara färsk ingefära eller pulver?
yes färska ingefära
Stort tack Khadija för tydligt recept på så underbart god gryta! Storfavorit för alla hemma hos oss 🙂
vad kul att höra , tack 🙏