Zigni – Ethiopian / Eritreans köttgryta.

Kök

Afrikansk

Tid

60 min

Portioner

5

Svårighet

Enkel

Zigni världens godaste köttgryta från Ethiopian och Eritrean

Instruktioner

Zigni är en av de godaste grytorna på jorden enligt mig. En ljuvlig, smakrik gryta som görs med få ingredienser. Den tar lite tid att tillaga, men du kommer absolut inte att ångra dig!

Servera gärna med ris, bröd eller tillsammans med Tikel Gomen (potatis- och kålgryta) för en komplett måltid.

 

vill göra Tikel Gomen- potatis och kålgryta hittar 👇

Tikel gomen – Ethiopian och Eritrea vegetarisk grytan

Ingredienser:

  • 5 msk niter kibbeh (kryddat smör) eller rapsolja
  • 4-5 msk berbere kryddmix (justera mängden chili om du vill ha mildare)
  • 1 kg lammkött utan ben
  • 5 stora gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk ingefära
  • 400 g passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tesked mald kardemumma
  • 1 tesked korianderpulver
  • 1 buljongtärning
  • Salt och peppar efter smak
  • 4-6 dl vatten

Instruktioner:

  1. Förbered grönsakerna:
    • Finhacka löken och riv vitlök samt ingefära.
  2. Stek löken:
    • Lägg löken i en torr kastrull och stek på medelvärme tills all vätska från löken har kokat bort.
    • Tillsätt niter kibbeh (eller rapsolja) och fortsätt steka löken tills den blir lätt karamelliserad. Detta tar cirka 20-25 minuter. Rör om regelbundet så att den inte bränns vid.
  3. Tillsätt kryddor:
    • Lägg i berbere kryddmix, vitlök och ingefära. Stek långsamt i ytterligare ca 25 minuter. Det är väldigt viktigt att löken och berbere blandas ordentligt under denna tid så att smakerna utvecklas.
  4. Tillsätt tomatpuré och kryddor:
    • Tillsätt tomatpuré, kardemumma och korianderpulver. Rör om ordentligt och låt steka i en kort stund.
  5. Koka såsen:
    • Häll i de passerade tomaterna och låt koka i ca 5 minuter under lock.
  6. Tillsätt köttet:
    • Lägg i lammköttet och tillsätt vatten. Rör om ordentligt så att allt blandas.
  7. Långkok:
    • Låt grytan småputtra i 45-60 minuter, tills köttet är mört och såsen har tjocknat. Rör om med jämna mellanrum.
    • Smaka av med salt och peppar.
  8. Servering:
    • Servera Zigni med ditt val av tillbehör, som ris eller bröd. Den är också fantastiskt god tillsammans med en Tikel Gomen (potatis- och kålgryta).

Hoppas att det smakar!

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

14 Responses

  1. Hej!
    Låter underbart snajsigt! Är det 4 st vitlökar eller 4 st vitlöksklyftor? 😬

  2. Hej ska man lägga i köttet utan att steka innan? Hur stora bitar ungefär? Mvh

  3. Hej! Kan man byta vitlök mot någon annan lök? (Jag blir sjuk av vitlök tyvärr).

  4. Har gjort den här grytan tre gånger nu och älskar den!! Så otroligt god ❤️

  5. Stort tack Khadija för tydligt recept på så underbart god gryta! Storfavorit för alla hemma hos oss 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier