Acma – fluffiga och saftigt Turkiska bröd som passar till frukost med kopp te. Man kan fylla i ost men jag gjorde utan.
Recept
3 dl mjölk
1 dl vatten
25 g jäst
0,5 dl socker ( kan minska mängden)
1oo g smör
2 msk rapsolja
2 äggvita
1 tsk salt
11-12 dl mjöl
2 ägg gula till pensla
4 msk sesamfrön
3o g smör senare.
Gör så här. Satt ugnen 200 g
Smälta smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, vatten tills det bli fingrar värmt. Lägg i jästen, socker, äggvita, olja och blanda runt. Tillsätt mjölet lite i taget och mjöla din arbetsyta. Arbeta degen ordentligt och täcka med plast. Låt jäsa 45 minuter. Dela degen små bollar och kavla
Kavla så här strl och bre på smöret.
Skär med pizzaslice från mitten i kanten till hela vägen andra kanten.
Börjare att rulla från närmaste sidan och rulla hela vägen.
Vik ihop
Knyta ordentligt så att inte öppnar.
Lägg bröd på formen och låt jäsa 3o minuter.
Pensla med ägg gul och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen 15-17 minuter.