Saftiga saffransbullar fyllda med pepparkakskräm. Pepparkakskrydda och saffran är det som gör julen speciellt och att få både en och samma bullar blev riktigt lyx och goda.
Recept
200 g smör rumstemperatur
50 g jäst färsk
2 dl mjölk
1 dl ljus sirap
0,5 dl farinsocker
0,5 g saffran
1 ägg
0,5 tsk salt
10-11 dl mjöl
Fyllning
100 g smör
1 dl socker
1 msk pepparkakskrydda.
Toppning
1 ägg att pensla
0,5 dl mandelspån
o,5 dl pärlsocker.
Sockerlag
1 dl vatten
1 dl socker.
koka ihop strösocker och vatten till sockerlagen
Gör så här
Värma upp mjölken och saffran till fingervarmt och tillsätt
jästen, sirap, ägg och farinsocker. Blanda väl och lägg i smöret och tillsätt salt och mjölet lite i taget. Mjöla din arbetsyta och arbeta degen minst 10 minuter. Täcka med plastfolie och låt degen jäsa 30 minuter. Rör ihop ingrediensen till fyllning.
Kavla ut degen till en rektangeln och bred på fyllningen över hela och vik ihop mot varandra. Kavla lite lätt så att du får jämna rektangel. Skära tunna remsor och rulla som en bulle.
Lägg bullarna på en plåtar med bakplåtspapper. Täcka med en ren kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter.
Satt ugn 225 g.
Vispa ägget lite vatten och pensla på bullarna. Strö över mandelspån och pärlsocker.
Baka i mitten i ugnen 12-15 minuter.
Pensla med sockerlagen medan dem är varma.
Hoppas att ska smaka.