Sabusa / Sabosa – Somaliska piroger fyllda med köttfärs eller vegetariska

Kök

Afrikansk

Tid

60 min

Portioner

10

Svårighet

Enkel

Sabusa är en av populäraste rätter i Somaliska kök. Den klassiska sabusa gör man väldigt kryddat köttfärs med massa härliga kryddblandning och mycket Koriander.  Men jag har gjort också en vegetariska sabusa vilket blev otroligt gott.

Instruktioner

Sabusa är en av populäraste rätter i Somaliska kök. Den klassiska sabusa gör man väldigt kryddat köttfärs med massa härliga kryddblandning och mycket Koriander.  Men jag har gjort också en vegetariska sabusa vilket blev otroligt gott.

Recept sabusa med nötfärsen

300 g nötfärs

3 st gullök små/ 2 stora, jättefint hackad

2 st vitlök

2 st morötter riven

2 msk xawaash Somaliska kryddblandningen

1 msk all krydda/ 1,5 st buljongtärning

1 tsk svartpeppar

1-2 dl färska Koriander ( du kan minska mängden )

1-2 st gröna chilli ( kan uteslutas)

2 msk matolja

1,5 dl vatten.

 

Gör så här

Hetta upp olja i stekpanna, lägg i färsen och fräsa under omrörningen tills köttet fått fin färg.

Häll i vatten och lägg på locket, låt köttet koka ca 10-15 minuter.

Under tiden finhacka löken, vitlöken, chili och riva morötter med rivjärnen.

Tillsätt morötter, löken, vitlöken, chili och kryddor, stek ca 3 minuter. Tar bort stekpanna från spisen och blanda ner koriander, smaka av salt och peppar. Lägg åt sian.

 

Recept för vegetariska

 

1 pkt färdiga kokta  gröns linser 390 g

2 st morötter skär mindre små tärningar

4 st potatisar skär små tärningar

2 st gullök finhackat

2 st vitlök

1 msk xawaash

1 tsk svartpeppar

1 msk all krydda / buljongtärning

1 dl finhackade Koriander

1 grön chili

3 msk matolja

 

Gör så här

 

Skala potatisar och morötter och skär tärningar.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka potatisen, morötter 10-15 minuter.

Sila av potatisen, morötter och låt rinna.

Hetta upp olja   i en stekpanna, fräs löken, vitlöken nån minut och tillsätt potatisen, morötter, finhackade chili. Stek allt under omrörning och lägg i alla kryddor.

Vänd i linserna som du sköljde och rinnande ordentligt. Smaka av salt och peppar och till sista lägg i färska koriander.  Stäng av värmen och lägg åt sidan

 

Nu till sabusa degen viktigaste av allt.

 

8 dl vetemjöl

4 dl ljummet vatten

1 tsk salt

2 msk olja.

Lägg i en skal mjöl, salt och blanda väl, tillsätt olja och lite i taget vatttnet. Arbeta till smidigt deg och låt vila degen 10 minuter.

Mjöla din arbetsyta och skär degen små bollar.

Kavla ungefär så här stl

Pensla olja hela degen

och strö över mjöl lite lätt

Lägg på varandra 2 st om du inte gjort tidigare.  Viktigt att alla är samma strl

Kavla så här stl om du har bara 2 st men har du mer än 2 så måste kavla mer för att ska bli tunnare deg.

Skär 4 lika delar

.

Rosta varje del på stekpanna på båda sidan.

Medan dem är värma så måste du dela separat , beroende på hur många du hade på varandra.

Lägg i en rent kökshandduk för att dem inte bli torra.

Lägg i en  skål 1 dl mjöl och 0,5 dl vatten, rör ihop till flytande deg.

Vik i mitten en sidan och pensla med mjölet och sedan andra hörnet i mitten och viktigt att du trycker ordentligt.

Tryck bak sidan så att olja inte kommer in när du friterar.

Fylla i ca 1,5-2 msk med köttfärsen eller vegetariska .

Pensla nedre delen

Och fortsätt vika ihop precis som bilden.

Fortsätt tills du är klart med allt.

Hetta olja i en djup kastrull  och fritera sabusan tills den fått fin färg.

Lyfta upp med slev

och lägg på en galler / hushållpeppar  för att rinna av.

Låt svalna lite innan servering.

Om du vill frysa sabusa så gör du innan du stekar dem.  Tar ut bara  2-3 timmer innan stekning.

 

Hoppas att ska smaka

 

 

Vad tyckte du om receptet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier