Doolsho- Somaliska sockerkaka som toppas karamelliserade äpple, grädde och kolasås.

Kök

Annat

Tid

0 min

Portioner

1

Svårighet

Instruktioner

Doolsho – Sockerkaka med kardemumma smak som toppas karamelliserad  äpple,

man kan utesluta äpplena och köra bara sockerkakan som är väldigt gott.

 

Recept

3 st ägg

2,5 dl socker

2 tsk bakpulver

3 dl mjöl

1 äpple, skärat tärning

1 tsk kardemumma

100 g smör

2 msk mjölk

nypa salt.

 

toppning

 

2 stora äpple

0,5 tsk kanel

2 msk smör

2 msk farinsocker

1 sms vatten.

2 dl grädde

 

Gör så här – Sätt ugnen 175 g

 

Skala äpplena och skär små tärning. hetta upp  stekpanna 1 msk smör och 1 msk farinsocker och liten vatten, rör runt lite tills sockerat smält.

Lägg i äpplena och stek äpple under omrörning 2 minuter, smaka av kanel och låt svalna helt.

Blanda ihop mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål och lägg åt sidan.

Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp.

Smält smöret och låt det svalna.

Sikta ner mjöl med kardemumman och bakpulver och sista vänd i smör och mjölk.  Rör snabbt ihop till en jämn smet och i formen och toppa karamelliserat äpple

Grädda i mitten av ugnen 30 minuter.

 

 

Till toppning

 

Skala äpplena och skär små tärning.

hetta upp stekpanna  smör, socker och stek äpplena en stund. Lägg i kanel och vatten.

Låt allt sjudas nån minut. Stäng av plattan och låt svalna äpplena.

Vispa grädde fluffigt.

 

 

Nu är kakan helt svalnat , toppa med vispad grädden och karamelliserade äpplen och ringla över kolasåsen och servera.

 

Hoppas att ska smaka!

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier